Zilveren Raampje voor Merijn Scholten

do 26 sep.

Zilveren Raampje voor Merijn Scholten 
 
Donderdag 26 september speelde Merijn Scholten zijn debuutvoorstelling Team Solo voor de 24e en allerlaatste keer voor een uitverkochte De Kleine Komedie. Hij sloot hiermee de tour van zijn eerste solovoorstelling af. Nog nooit eerder in de geschiedenis van De Kleine Komedie heeft een debuutvoorstelling 24 keer uitverkocht in de Komedie gestaan. Op 26 september, na afloop van zijn laatste voorstelling, werd hij door directeur Jörgen Tjon A Fong namens De Kleine Komedie geëerd met een Zilveren Raampje. Het Zilveren Raampje is een zilveren broche in de vorm van het beeldmerk van De Kleine Komedie.  
 
In 2012 richtte hij samen met Thomas Gast cabaretgezelschap De Partizanen op, dat zowel jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival binnensleepte. Ze maakten drie programma’s, waaronder het met 5 sterren bekroonde Het Leven an Sich. Daarmee was De Partizanen trilogie voltooid. Merijn ging daarna solo verder. Hij vond tijdens de Coronapandemie een manier om via social media nieuw publiek te bereiken. En zijn humor te delen, waardoor hij een gevoel van verbinding creëerde in een tijd van isolatie. En bovendien een grote schare liefhebbers vergaarde met zijn online sketches. Micha Wertheim noemde hem ‘De grappigste man op Instagram’. Van de online sketches en typetjes maakte hij in Team Solo een indrukwekkende debuutvoorstelling, die in 2023 niet voor niets werd geselecteerd op het Nederlands Theater Festival.  
 
Met scherpe humor en inventieve sketches confronteert Merijn zijn publiek (en online zijn volgers) met de absurditeiten van de digitale cultuur van youtubers, vloggers en influencers. Merijn reflecteert op een hilarische manier op de werkelijkheid. Ook is hij niet bang om maatschappelijke thema’s aan te snijden. Samen met zijn technicus Jelle van Setten heeft Scholten de voorstelling Team Solo ook op technisch vlak naar een hoger niveau getild. Door middel van licht, geluid en videoproductie is de beleving van de voorstelling niet alleen visueel indrukwekkend te noemen, maar ook volledig afgestemd op de boodschap die Merijn wil overbrengen. 
 
De Kleine Komedie is een theater waar regelmatig opmerkelijke dingen plaats vinden. Soms is iets zó bijzonder dat het theater de mensen die dat veroorzaken graag in de schijnwerpers zet om hen zo publiekelijk lof toe te zwaaien voor hun betekenis voor het vak, het genre of het theater. Met dit speldje geeft De Kleine Komedie de ontvangende artiest een staande ovatie.   
 
Het zilveren raampje werd eerder uitgereikt aan NUHR, Youp van ’t Hek, Lebbis & Jansen, Diederik van Vleuten en Doesjka van Hoogdalem.